Rørvig Fuglestation har i 2007 sat ekstra fokus på ynglebestanden af Rødrygget Tornskade på Rørvighalvøen. Fremgangsmåden har været, at eftersøge arten på kendte ynglepladser samt egnede områder, hvor arten ikke tidligere er kendt, og ud fra disse oplysninger har vi nedenfor kortlagt artens ynglestatus i området.
Resultatet af årets iagttagelser er 5 sikre, 1 sandsynligt og 2 mulige ynglepar fordelt over hele halvøen. Det reproduktive udbytte af yngleforekomsterne er minimum 8 unger. Datamaterialet som ligger til grund til denne bearbejdning er 70 observationer indsendt til DOFbasen, og 12 observationer modtaget direkte per e-mail.
Denne bearbejdning er et foreløbigt resultat, idet mere information i form af flere observationer sandsynligvis vil tilkomme fuglestationen ved årets udgang. En fuldstændig bearbejdning af artens forekomst på Rørvighalvøen vil være at finde i Rørvigrapporten dækkende 2007. På den følgende side er informationerne omsat til ynglepar efter kategorierne; sikre, sandsynlige og mulige. Udover de nedenfor nævnte resultater er arten eftersøgt på bl.a. Skansehage, Skredbjerg og Vesterlyng uden held.
Knud-Erik Andersen, Lasse Braae, Jørgen Hulbæk Christiansen, Anders Fisher, Palle Graubæk, Bo T. Johansen, Rasmus Bøgeskov Larsen, Claus Nordstrøm, Erik Vikkelsø Rasmussen, Jørgen Scheel, Knud Erik Strange, Niels Henrik Valerius og Anders Tøttrup.
1 par er set igennem det meste af sommeren, og de fik 2-3 unger på vingerne.
1 par har med sikkerhed gjort yngleforsøg, men ingen unger er observeret.
2 par har ynglet på strandengsområdet ned til fjorden hver med 2-3 unger.
Både en han og en hun er set ved flere lejligheder og såmænd også med føde i næbbet. Dog er ingen unger set, og parret er kun set uregelmæssigt og aldrig samtidigt. Området bør besøges flere gange i juni og juli for at få et mere sikkert resultat.
En hun er set ved flere lejligheder langt ind i juli, men ingen han og unger er observeret. Området er et af de mest flittigt besøgte områder på Rørvighalvøen, så et eventuelt yngleforsøg er med stor sikkerhed mislykkedes.
En hun er set på to datoer bl.a. med føde i næbbet, men det er desværre ikke blevet til flere observationer. Flere besøg næste år kan måske løfte sløret for om området huser et ynglepar.
Udviklingen i antallet af sikre og sandsynlige ynglepar på Rørvighalvøen i årene fra 1984 til 2007.
I tabellen er yngleparrene fordelt på lokalitet, mens figuren viser udviklingen i det totale antal ynglepar.
Ændringer i ankomst- og afrejsetidspunkt af Rødrygget Tornskade i perioden 1973 - 2006.
Ankomsten af den første han har ikke vist nogen ændring over tid, men den har varieret ganske betydeligt omkring den 9. maj, som er den gennemsnitlige ankomstdato. Hunnerne ser ud til at ankomme tidligere over tid, men hvis man tester ankomstdatoerne statistisk, er variationen for stor til, at vi kan konkludere på dette mønster (p = 0.10). Hunnernes gennemsnitlige ankomsttidspunkt er 12. maj.
Afrejsetidspunktet - datoen for sidste iagttagelse af arten - er derimod rykket til et senere tidspunkt. Dette resultat er statistisk signifikant og viser, at afrejsetidspunktet i perioden er rykket med 0,5 dage per år eller i gennemsnit er rykket knap 16 dage senere hen på efteråret (p < 0,05). Den gennemsnitlige afrejsedato var for perioden 8. september.
Oprindelig tekst (forår 2007):
Nu begynder de første tornskader at ankomme fra Østafrika.
Husk derfor at vi i 2007 stiller skarpt på artens forekomst både som trækgæst og ynglefugl.
Udover Korshageområdet skal de spændende områder omkring Nakke Skov og Slettemosegård også tjekkes jævnligt og "negative obs" (altså ture uden fund af Rødrygget Tornskade på egnede raste og ynglelokaliteter) er lige så vigtige som positive!
Sådanne "negative obs" samt alle oplysninger om yngle- og rastefund bedes I sende til mig på e-mail: Anders Tøttrup.
Alle observationer skal dog stadig indtastes i DOFbasen eller indsendes til KES.
DOFbasen: Alle 2007 obs af Rødrygget Tornskade
Google Maps, oplagte lokaliteter: