BIDRAGSYDERE

Nedennævnte personer har bidraget med materiale fra 2006:

Erik Agertoft Eag, Erik Andersen EA, Jørgen Bech JB, Lasse Braae LB, Henrik Brænder HBR, Jørgen Hulbæk Christiansen JHC, Anders Fischer AF, Kirsten Floor KF, Christian Gade CG, Palle Graubæk PG, Erik Hansen EH, Jan Blichert Hansen JBH, Finn Jensen FJN, Henrik Søren Larsen HSL, Peter Ellegaard Larsen PEL, Rasmus Bøgeskov Larsen RBL, Henrik Mikkelsen HM, Knud Nielsen KEN, Claus Nordstrøm CN, Birthe Rasmussen BR, Erik Vikkelsø Rasmussen EVR, Henning Vikkelsø Rasmussen HVR, Jørgen Scheel JS, Knud-Erik Strange KES, Anders Tøttrup AT, Niels Henrik Valerius NHV, Bo Valeur BV. Alle takkes for de indsendte bidrag.

Mundtlige bidrag vil normalt ikke blive medtaget, og kun i enkeltstående tilfælde ses bort fra denne regel, og observatørernes navn vil da fremgå i parentes efter observationen.

ARTSLISTEN

I 2006 blev der i alt iagttaget 238 fuglearter. Året, der var det 34. virksomhedsår for Rørvig Station (RF), blev et fint år med flere nye stationsarter. I 2005 passerede vi de magiske 300 arter, som blev en milepæl for RF. Kun ganske få træklokaliteter i Danmark har præsteret 300 arter. I 2006 blev det til tre nye områdearter fordelt på én om foråret og to om efteråret: Amerikansk Skarveand, Hvidskægget Terne og Brun Løvsanger. Det drejer sig alle om arter, som har været ventet i en årrække. Det totale antal officielt registrerede arter er ved udgangen af 2006 dermed oppe på i alt 304 arter for Rørvig-halvøen.

I henhold til AERC standard inddeles de trufne fuglearter i de enkelte lande, herunder Danmark, i 5 forskellige kategorier. Der henvises til 2000-rapporten for en specifikation af disse kriterier. Den officielle danske fugleliste udgøres af arterne i kategorierne A, B og C. Redaktionen har besluttet, at følge ovennævnte standarder fra og med 1/1 2000. Fund af arterne i kategorierne D og E medtages derfor også fremover i Rørvig-rapporten, men antallet af arter i disse kategorier bliver fra og med 2000 ikke medregnet i det officielle antal arter, der er set i Rørvig. For yderligere oplysninger om fordelingen af arterne i Danmark henvises til DOF´s hjemmeside: www.dof.dk

Ved udgangen af år 2006, er fordelingen af samtlige sete arter i Rørvig gennem tiderne fordelt således:

Artsoversigt

    A    300
  B 0
  C 4  Canadagås, Amerikansk Skarveand, Fasan, Klippedue.
  I alt 304  spontane arter.
 
  D 2  Europæisk Flamingo og Snegås.
  E 7  Afrikansk Skestork, Lille Flamingo, Sort Svane, Indisk Gås, Chilensk Pibeand, Lille Alexanderparakit og Blåskade.

I alt 313  A-E inklusive

En specifikation kan endvidere ses på Stationens hjemmeside: www.rfst.dk

I rapporten er der for mere fåtallige arter anført tre tal i parentes efter det latinske artsnavn. Det første tal angiver antal fugle set til og med 1972 (d.v.s. iagttagelser fra før Rørvigrapportens tid). Det andet tal 1973 ­ 2005 inkl., og det tredie tal angiver antal fugle i 2006. For de rovfugle, der raster regelmæssigt i området (Hvepsevåge, Rørhøg, Blå Kærhøg, Duehøg, Spurvehøg, Musvåge, Fjeldvåge og Tårnfalk) angiver parentesen tallene antallet af trækkende fugle henholdsvis forår / efterår i perioden fra fuglestationens start til og med sidste år. Her skal det tilføjes, at der nu og da indsendes ældre data til redaktionen, hvorved de "ældre" parentestal bliver reguleret.

Systematikken følger Voous (1977).

For mere almindelige arter, især andefugle, præsenteres materialet i en tabelform med tre rækker, hvor øverste række er årets resultater, midterste række gennemsnit fra de sidste 5 år (2001 - 2005) og nederste række er den hidtil højeste notering pr. måned indtil udgangen af sidste år. For arter, som er anført på DOF´s Sjældenhedsudvalgts liste (den såkaldte SU-liste), er kun godkendte iagttagelser nævnt. Observationer, der er til vurdering, eller som er forkastet af SU, nævnes ikke. Den opdaterede SU-liste kan findes på www.dof.dk vælg "grupper/udvalg" og herunder SU.

Hvis man ønsker at følge med i, hvilke sager, der er indsendt til SU, kan dette gøres via hjemmesiden: www.netfugl.dk, eller via vores egen hjemmeside: www.rfst.dk, der jævnligt ajourføres med hensyn til SU arterne og deres videre skæbne.

For arter, der tidligere har været på SU-listen, er det op til redaktionen at fastlægge reglerne for fornøden dokumentation. RF´s redaktion har besluttet, at fund af følgende arter kan kræves dokumenteret:

Islom, Hvidnæbbet Lom, Rødhalset Gås, Sortbuget Knortegås, Almindelig Skråpe, Stor Stormsvale, Silke- og Sølvhejre, Amerikansk Krikand, Stellersand, Kongeederfugl, Amerikansk Skarveand, Urfugl, Tredækker, Damklire, Stribet Ryle, Lille Kjove, Sorthovedet Måge, Hvidvinget Måge, Sabinemåge, Lunde, Hvidvinget Terne, Slørugle, Perleugle, Rødrygget Svale, Storpiber, Sydlig Nattergal, Hvidhalset Fluesnapper, Korttået Træløber, Fuglekongesanger, Hvidbrynet Løvsanger og Rosenstær.

Men iøvrigt kan redaktionen forlange en beskrivelse af et hvilket som helst fund, såfremt det ligger udenfor rammerne af normalforekomsten for den pågældende art, f.eks. Kongeørn i juli, Landsvale i december, eller større flokke af Silkehaler udenfor invasionstidspunkter.

FORKORTELSER

Trk = trækkende rst = rastende tf = trækforsøgende
Ad = adult (gammel/udvokset)     imm = immature juv = juvenil (1. fjerdragt)
Pull = pullus (dununge) sd / vd = sommer-/vinterdragt      

FORFATTERE

Indledning Jørgen Bech
Oversigten Erik Vikkelsø Rasmussen
Lommer & lappedykkere     Erik Vikkelsø Rasmussen
Stormfugle og Sule Erik Vikkelsø Rasmussen
Skarver - hejrer Erik Vikkelsø Rasmussen
Andefugle Erik Vikkelsø Rasmussen
Rovfugle Jørgen Hulbæk Christiansen
Hønsefugle Lasse Braae
Vadefugle Bent Borgmand Pedersen
Kjover - alkefugle Anders Tøttrup
Duer - spætter Bo Valeur
Lærker - drosler Knud-Erik Strange
Sangere - mejser Jørgen Bech
Pirol - værlinger Claus Nordstrøm
 
Layout Knud-Erik Strange
Fotos Jørgen Scheel og Klaus Bjerre