Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


rapp:1999:ind

Indledning

Dette er den 27. årsrapport for Rørvig Fuglestation. Vi er ved at vinde ind på den kroniske forsinkelse der fulgte den store oversigtsrapport fra 1997, som til gengæld vil fungere som basisbogen for området mange år frem i tiden.
Rørvig bød i 1999 som vanligt på Sjællands mest variationsrige ornitologi inden for et begrænset lokalområde. Også som vanligt drives feltarbejdet af en lille gruppe med de mange felttimer lokalt. Der er en anden gruppe af faste støtter som optræder mere opportunistisk med focus på de dage, hvor der fornemmes dynamik i trækket eller de såkaldte luskedage, der tit giver pote! Effektiviteten er steget i takt med viden - jfr. at der ses flere arter årligt end nogensinde. Men Rørvig er et dynamisk sted - fuglene trækker og de rastende er hurtigt videre. Det er ikke nok at sidde ved mobiltelefonen - man skal ud!!
Fugleåret blev overvejende et middelår. Vejrmæssigt var det blandet - odds var i et par kærneperioder slemt imod. Begivenhedsløst bliver det imidlertid aldrig:

Januar: Åbnes fugleåret 1/1 med en Rødtoppet Fuglekonge. Observatøren var kun nået ud i egen have. Hverdagen kom imidlertid hurtigt - i mildhed og mørke. Stor Tornskade hænger endnu på som lys vintermørket, redningen kommer som regel fra Kattegat: Årets Kongeederfugl.

Februar: Vejrmonotonien fortsatte. 2 observationer af Islom i løbet af måneden. Som vanligt popper Alliker og Hulduer op sidst på måneden på træk når vinter og forår er umærkeligt demarkeret.

Marts: Trækket på det jævne i en halvkold måned - men en krystalklar dag 26/3 med Kongeørn.

April: Varmefrembrud i månedskiftet fra marts satte fart i trækket. Varmen holdt et stykke ind i april med østenvinde og et større fiskeørne-brag. De første aprildage rumsterede et nu desværre storhit ved Rørvig Havn: Toplærke (er der tale om stationens sidste?). Midtapril kommer så den ene af de 2 nye arter der blev budt på i 1999, en aften står en Sølvhejre i Hovvig, men den hænger kun på et par tidlige morgentimer dagen efter inden den er videre. I en kølig udgang på måneden smutter en gammel han af Steppehøg igennem, mens der må ventes helt til maj efter den første Hedehøg. Ringdrossel får et godt år. Rørdrum pauker om natten fra Hovvig. Til gengæld konstateres at året bliver uden vores normalt faste gæstestjerne: Sortstrubet Bynkefugl udebliver.

Maj: Fin 1. halvdel. Mange dage hvor Bynkefugle og Stenpikkere er strøet ud over landskabet, Vendehals kommer lidt op igen. Stenvender fører sig frem i uhørt mængde på Korshagespidsen.
Mellem 12/5 og 18/5 er der tunge observationer: Årets 2. nye art for området: 1 udfarvet han Citronvipstjert fra spidsen af Korshage - også denne art længe ventet for området. Drosselrørsanger korttidsraster i Hovvig og en af de helt store: Sort Stork på træk. Sidste del af maj spoleres af koldluft - der knibes alligevel en enkelt Blåhals og et par Små Fluesnappere frem. Engsnarrens fremstød bemærkes også i Rørvig: 1 krekser løs periodisk i baggrundtakt fra Vagtel. Indtil lucernemarken (og fuglen?) bliver grønthøstet.

Juni: Det er stadig ret koldt og foråret konstateres slut den 2.juni med hele 5 Odinshøns i flok i Hovvig. Her koger det af Skarver - 1882 reder er + 132. Guanolugten hænger tungt i sommervarmen.

Juli: Observation fra Plantagen - Gulirisk synes at have ynglet her i ubemærkethed! En Sandterne observeres og skaber debat om denne Sjællandsrarietets fremturen ved Rørvig.

August: Hovvig proppet med fugle - Knar- og Skeænder bygger yderligere op. Efter at være hørt i juli er der nu - igen! - celebre observationer af Plettet Rørvagtel - der var mange dage hvor denne superskulker kunne ses fremme i Hovvig. Sammesteds en enkelt Kærløber.

September: Byder ikke på stormlavtryk, derimod på en lang markant østenvindsperiode 3/9-19/9. Med så meget tryk på at der sker en del på rovfugleområdet med første efterårsfund af Sort Glente, sene Hvepsevåger, Rørhøge og 2 Aftenfalke. I Hovvig dukker en Rødhovedet And op - en af dem med stor mulighed for spontanitet.

Oktober: Der jagtes øst-phyller - det blev til områdets 4. Hvidbrynede Løvsanger 9/10 - Rørvigområdet er ikke hyper-strategisk for disse arter, hårdt arbejde! Storpiber er mere tilgængelig. 12/10-13/10 kommer så årets eneste loop-dage med NV-kuling, de hårdt prøvede havfuglefolk sidder på plads og høster pålidelige 7 Sodfarvede Skråper og 2 Store Stormsvaler. Året bød på 6 Mellemkjover - en relativ beskeden høst i et invasionsår, samt 2 Små Kjover. 24/10 er der Høgeugle på Korshage! - et brag af en fugl og en stor rarietet når der ses bort fra den store invasion hvor halvøens tidligere fund ligger.

November: Invasionsfeber!! Et par invasioner var allerede under afvikling, Nøddekrigeinvasionen markerede sig typisk fra september, invasion af Stor Korsnæb fra oktober. Det er imidlertid massive bevægelser af Sne- og Spurveugler i Skandinavien der sætter sindene i kog. Fra november til marts endevendes halvøen. Der findes ingen spurveugler. Invasionen gled østom og forblev i al væsentlighed et Nordøstsjællandsk fænomen. Den store hvide satte sig for næsen af et par fuglekikkere, men den skal ses af en ornitolog i flg. SU. Det kan derfor afsløres allerede nu at heller ikke denne art blev stemplet ind i forb. med invasion 99/00.

December: Markeres af et alkebrag af dimensioner 4/12. Det var dagen efter „århundredes orkan“ og RF stiftede bekendskab med et helt nyt problem: Det var ikke mulig at komme ud til lokaliteterne! Det lykkedes dog at se 2850 Alke og 2350 Alk/Lomvie hvor hovedparten også har været Alke, som var den art der blev grundigt flyttet den nat. Decemberhit blev Topskarv fra Korshage og Bjergpiber fra Hovvig. Ligesom forrige vinter er der Silkehaler. Der er fugle året rundt!
JB

rapp/1999/ind.txt · Sidst ændret: 2022/12/26 09:44 af 127.0.0.1