Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


rapp:2012:ind

INDLEDNING

Redaktionen

Rørvig Fuglestation kan hermed præsentere sin 40. årsrapport.
Året er gennemarbejdet og kan lægges til den lange kontinuitet. En halv menneskealders fuglekikkeri på et frimærke – er det virkelig langtidsholdbart? Ja tilsyneladende! Det bærende element i arbejdet er vores nysgerrighed og den dynamik, som fuglene viser. Vi tror vi ved det hele, men nye variationer med overraskelser dukker hele tiden op. I midten af forrige århundrede blev fuglepopulationer betragtet som nogle relativt stabile størrelser, der kun varierede lidt fra år til år afhængigt af vejr og vind.
Der var engang rundt 40 år tilbage, da 30.000 Stære var forårstrækkende på Korshage, og hvor man kunne grave 21 Vendehalse op på én dag ved et kædetramp gennem Flyndersø. Men hvor observationen af en Vandrefalk blev mødt med misundelse af alle dem, der heller ikke fik den at se det år. Siden hen er nogle pile for bestande gået op, men - desværre - flere ned. Hvert eneste år er et nyt kapitel i historien. I den aktuelle rapport fejres jubilæet primært med et rovfugle-update af Jørgen Hulbæk Christiansen med overblik over, hvad vej trækbestandene går. Det og meget andet er spændende læsning!
Som sædvanlig er det feltfolket og bidragsyderne, der primært skal takkes. Herunder Erik Vikkelsø Rasmussen og også Anders Fischer for en meget stor indsats i felten. Og forfattergruppen for at der overhovedet kom en rapport. Som revisor og talknuser har Lasse Braae (utrætteligt!) sørget for, at der er styr på grundmaterialet.

Fugleåret 2012

Af Jørgen Bech

Januar-Februar

Nytårsdag. En god dag til genbrug. Storpiberen fra sidste decemberdag var fortsat på Skansehage og var stationær frem til 2/2. Og Hvidvinget Korsnæb med en enkelt hun-type i Plantagen. En flok på 11 – 12 blev siden fundet i gammel lærkekultur på Nørrevang. 2.halvleg fra efterårets invasion. Milde, men hårde vinde fra vestlig sektor gav aktivitet ved Korshage, især vinterarterne Mallemuk (6/1 37) og Ride (132). Også 2 Søkonger og 1 Storkjove i denne periode.
Fra starten af februar voldsomt kuldetilbagefald, hvor iskolde, vindstille nætter på rekordtid skabte fast-is i fjordene med iskanten helt oppe mod fjordmundingen. Bander af Havørne rykkede ind omkring søfugle i våger. 10/2 kunne man fra Rørvig Mølle og Nakke Hage tælle 17 Havørne på Isefjorden. Store dykandeflokke lå langs kysterne. Bjergand 335, Edderfugl 8000, Havlit 115, Sortand 2400, Fløjlsand 600 og Stor Skallesluger 223. I perioden også en livlig 4-arts ryleunderholdning omkring Korshage – Alm. 93, Sortgrå 2, Sandløber 22 og Islandsk 3. Sidst i februar tabte vinteren pusten. Allikerne slog straks til, over 4000 var trukket inden 1.marts.

Marts

Kølig øst og hurtigt fart på de hårde, tidlige arter. Efter endnu en snevinter, der var startet allerede 20. november, skulle mange gæs retur. Martstrækket af disse arter var solidt: Sangsvane 676, Sædgås 345, Kortnæbbet Gås 20, Blisgås 194, Grågås 3149 – sidste 2 arter var rekordtal. De Nordiske Lappedykkere ud for Plantagekysten var fortsat stabile med 6 i marts. 7/3 Rød Glente 9 – de kom i hele foråret og nåede en forårsrekord. Senere i marts sprang vinden i vest og låste sig fast. Dermed klar til et par fusere: Småt med Musvåger og helt sat af det store Trane-træk. Lidt trøst i f.eks. hanner af Sortstrubet Bynkefugl 17/3 og 21/3 og et par Lapværlinger.

April

Miserabel start. Koldt, forkert vind. Endelig 9/4 fik Fiskeørn mast sig igennem med 10 Ø. Fik kun et hæderligt år. Enkelte Hvidvingede Korsnæb optrådte på returtræk. 12/4 så lovende ud, men så kom der et vindkollaps, søbrise og årstidens plage: Havgus. To stædige observatører stod tilbage på Brentebjerg i kanten af de indtrængende tågebanker og talte om en Sort Stork fra Als. Og pludseligt hang den der! En højmotiveret trækfugl, som fortsatte i gus-kanten til Rørvig og videre over til Nordsjælland. Herefter gik der næsten 1 uge inden der kom den helt rigtige aprilstemning med tryk under trækket. Der havde været stor forventning til returtrækket af de arter, der i sommeren 2011 fik rekordstore kuld i Nordskandinavien på baggrund af en gnavereksplosion af lemming og ikke mindst gråsidemus. Man kan roligt sige det gav pote: Mosehornugle helt forrygende forårssæson med præcist 50 expl. Kæmpestor rekord. 23/4 flest da 6 smækkede op på stribe på Korshage. Stor Tornskade 17 – markant! Den mest eftertragtede: Steppehøg 8 fugle – 2 ad han og resten fjordårets 2k-overskud. Også Tårnfalk 196 er rekord, mens Blå Kærhøg (128, flest 19/4 29 Ø) og Fjeldvåge (284) fik et løft.
Ude i landskabet sad Ringdrossel (flest 27/4 13 Nørrevang) og Vendehals (første 22/4 af i alt 7 dette forår). Et par Sorte Glenter og Gulirisker blandede sig i trækket. Ultimo april lagde en klam regn- og kulde front sig over Nordeuropa, som blokerende dagtrækket, og småfuglene kom langsomt og småforsinket i flere skub.

Maj

1/5 og hul på bylden! Fra eftermiddagen kom et vildt Lærkefalketræk i gang. Inden dagen lukkede i alt 45 Ø (efter omhyggelig fintælling), en smuk Sjællandsrekord og DK-bronze, da Skagen selvfølgelig har sikret sig 2 større dage. De næste 2 dage passerede yderligere 25 og 22 Lærkefalke med første Aftenfalk (af i alt 6 i maj) i slipstrømmen. Vandrefalk havde 1/5 4 som bedste dag på et ellers ikke prangende trækforår. Jo – et falkebrag! De næste uger dynamiske med mange små luskede fronter fra syd og opklaringer. Første godbid var Lille Fluesnapper 1 ad han Dybesø 4/5 – 5/5. Førte sig frem 1 meter oppe i birke-elle vegetationen, meget tidligt fund og helt logisk derfor en gammel han. Samme 2 dage havde hver sin Rødtoppede Fuglekonge. 8/5 årets æstetiske topstjerne: Citronvipstjert ad han i Flyndersø på den helt forventede superhabitat – lille mudderflade. Mere end smukt. Strøg videre efter 20 minutter. 9/5 samme sted skiftet til Gulhovedet Vipstjert, smuk flavissima han. Hortulan 8/5 på trækforsøg og senere rastende, nr. 2 efter overtrækker 2/5. Årsresultat 2 og fortsat dyb bekymring. Bynkefugl toppede 9/5 27 rastende, og Hedehøg kom 8/5 med 2 fugle (af årets i alt 6). 2. halvdel af maj blev langt mere højtrykspræget. I starten gik det fint: Hvepsevåge 19/5 – 21/5 425 Ø med mange smukke, lavtgående fugle. 18/5 Blåhals han ved Skredbjerg. 20/5 Karmindompap ind med et brag med 5 fugle. Det blev 15 i alt, og den mest populære var en langtidsstationær karminrød han ved Dybesø. Rødrygget Tornskade havde falddage 21/5 14 og 22/5 16. Helt typisk gik pusten af det hele sidst i maj. Efter flere års pause kunne der dog plukkes Turteldue for 2. år i træk, både 23/5 i Hovvig og 26/5 Nørrevang, mens Pirol endte i grimt 0. Når der var tid, var det en god ide at prøve Hovvig. Temmincksryle havde stort forår – 46 observeret, flest 17/5 12. Sølvhejre i 2 uger, og et ægte subhit 16/5 – 21/5 Amerikansk Krikand han. Og så var den der alligevel for 3. år i træk: Drosselrørsanger syngende han 28/5 – 16/6. Havde givet været der i adskillige dage, men havde valgt at sidde ud for den permanente larm fra Skarv-kolonien. I dette støjhelvede var det en udfordring at høre selv denne art med sin ellers kraftfulde vokal.

Juni, juli og august

Det nærmer sig nu den (urimelige) lovmæssighed, at primo juni skal være en vestenvindsperiode. Ingen basis for dyre forlængede træk her! Lidt sker jo altid: 7/6 1 ad han Aftenfalk trak Nørrevang var usædvanligt. 11/6 Rustand 2 i Hovvig. Sortklire kom overdådigt retur. 14/6 58 i Hovvig og 21/6 21på træk Korshage. Tid til status over ynglefugle. Skarv: Nedgang vendt, 944 ynglepar i kolonien er + 188. Ande- og vadefugle fremgang (habitatforbedringer og lav rævebestand). Digesvale fundet tilbage til Skredbjerg - omkring 30 aktive reder. Rødrygget Tornskade nedtur fra 6 par/15 unger i 2011 til 4 par/4 unger. Og årets ventede sørgelige nyhed: Sortspætte uddød i Odsherred! En enkelt fugl rodede rundt i foråret, men så blev det stille. Meget stille. Juli nærmest helt uden highlights. 1/7 Skægmejse luftede 1k - 8 fugle, overlever, men vintrene har sendt bestanden nedad. 7/7 2 1k Sortstrubet Bynkefugl på Korshage. Koloniseringen af især Melby har betydet stigende antal efterårsfund, men dette var altså tidligt! En off-season K-pap sang på Korshage. Tynd august! Isfugl i Hovvig. Absolut sidste Hvidvingede Korsnæb med 2 Flyndersø. Sidst på måneden begyndte Småkjoverne at røre på sig.

September

3/9 Stenpikker 106 rastende Flyndersø er rigtigt mange. 6/9 – 21/9 Pungmejse op til 2 1k Hovvig fulgt af endnu en 1k 23/9 Dybesø. Måneden i øvrigt præget af en del lavtrykspassager, men det gik for hurtigt med bratte vindskift. De rette vindtryk på havfuglene blev alt for korte. Sodfarvet Skråpe 5 hevet i land. 22/9 Stor Stormsvale 1 NV Korshage, rundede hjørnet om aftenen og kom nærmest ud af et tomt hav. Årets eneste. Lille Kjove flest 15/9 4 V + 2 rast, vores del af årets invasion blev i alt 15 fugle. Årets eneste Mellemkjove kom også i september. Odinshane slet ikke set i 2012, men så kom en stor begivenhed alligevel fra vadefuglefronten: 21/9 Stribet Ryle 1 1k rast og siden SV Hovvig. Kom pludseligt og smed sig på engens mudderflade, rastede nogle minutter og høvlede så videre ud af området. Ny art for Rørvighalvøen. Ikke en uventet art, godt den blev taget, kom i et lille 1k-ryk i Sydskandinavien.

Oktober og november

Fortsat vanskeligt havfugleefterår. På et par fornuftige dage lykkedes det dog at hive lidt hjem: 8/10 Lunde 1 V, 9/10 Sabinemåge 1 1k V og Thorshane 1 V. 10/10 trak Rødstrubet Lom 171 V, og med denne lom-rekord lukkede havfugleefteråret stort set ned for resten af året.
Storpiber set med hele 2 fugle 20/10 Korshage og 27/10 Skansehage. Hvidbrynet Løvsanger ligeledes 2 fund 21/10 Østerlyng og den sene 28/10 Hovvig – et boost til vores ikke prangende liste af fund. Fra Hovvig 11/10 Pomeransfugl 1 SV – yderst usædvanligt især i sjællandsk perspektiv - og 24/10 en ekstremt sen Sortterne 1k rastende, der ellers var afskrevet fra året. Endnu et år med interessante invasioner. En lille Nøddekrige-invasionen startede 15/9 med flest i oktober, og der blev fundet i alt 12 fugle. Stor Korsnæb rykkede ind efter et massivt fravær 13/11 med en 20 – 25 fugle set sporadisk året ud. Mange Blåmejser og Fuglekonger, hvis fluktuationer helt klart ikke bestemmes af kolde vintre. I modsat ende næsten tomt for Korsnæb og Gråsisken.
Men det var en anden art med meget stor aura, der for alvor blev brændt for. Vi vidste, at Krognæb var brudt op og på vej. De kom. 15/11 var Store Krognæbdag med 1 + 4 fugle rastende Korshage, fulgt af 22/11 1 rastende. Seks Krognæb i flotte, om end korte rast og det eksotiske næsten papegøjeagtige kald. Alle hun/ungfugle. Et virkeligt flot resultat. Fuglene var vest-orienterede og gik ned til korte rast efter passagen af strædet mellem Hundested og Rørvig, men fortsatte hurtigt.

December

Fra månedens start stod urt og busk i skjul. Af sne. Og der sad ingen fugle i dem. Alle mobiliserbare fugle var væk. Lige en Bjerglærke på Korshage 7/12. Ellers tomt på hylderne. Men der er jo en slags tradition for en nytårsgave. Sidste år en stor fin piber. I år kom gaven i turbulensen bag Korshage i et par vinddage 29/12 – 31/12. Stationær, rastende Thorshane i strandopskyl og små temporære søer på forstranden. Puslede stadig rundt da mørket lagde sig for 2012.

rapp/2012/ind.txt · Sidst ændret: 2022/12/26 09:46 af 127.0.0.1