Indholdsfortegnelse

RFBasen

Version 4.8.9
2024-03-22

Her er et link til en pdf med en længere illustreret beskrivelse af RFBasen.

RFBasen er udviklet til behandling af obs fra Rørvig-området, men der er intet i vejen for at bruge obs fra andre områder. Programmet fungerer dog bedst hvis man nøjes med et begrænset område, f.eks. en enkelt kommune.

RFBasen er et computerprogram på samme måde som f.eks. Excel. Det vil bl.a. sige at man skal have forskellige udgaver, alt efter om man bruger macOS eller Windows som styresystem.

Hvis du er interesseret i at afprøve programmet så send en mail til: Knud-Erik Strange kes [at] rfst [dot] dk .

Det giver kun mening at bruge RFBasen, hvis man også har en databasefil med data fra DOFbasen. Sammen med RFBase-programmet får man en databasefil 'rfData.rfd', der indeholder alle obs fra Rørvig-området. Når man starter RFBasen, vil det normalt være disse data man ser. Fra og med version 4.8 åbner programmet IKKE længere automatisk en datafil, man skal i stedet selv vælge hvilken datafil der skal bruges. Dette kan f.eks. være en fælles udgave af rfData.rfd placeret i Dropboxen. Hvis man alternativt starter programmet ved at dobbeltklikke på en anden databasefil, f.eks. 'Traek1973-2022.rfd', vil man i stedet åbne og bruge denne databasefil. Den database der åbnes sammen med programmet udgør „hoved-databasen“ og vises i et vindue med grøn baggrund. Man kan derefter godt åbne andre rfd- eller csv-filer, disse bliver vist i vinduer med blå baggrund.

Nye obs downloades fra DOFbasens søge-side og man får så en tekstfil 'search_result-nn.csv' som kan åbnes i RFBasen. Det vil ofte være smartest at gemme disse obs som en ny rfd-fil, altså en RFBase-fil, men man kan også vælge at tilføje de downloadede obs til den aktuelle hoved-database.

RFBasen kan altså arbejde med to forskellige filtyper: csv- og rfd-filer.
csv-filer er simple tekstfiler der kan åbnes af de fleste tekst- og regnearks-programmer.
RFBasen vil kun åbne csv-filer der har et korrekt antal felter, og hvor første (eller andet) felt er en dato i yyyy-mm-dd format.
rfd-filer er faktisk sqlite-filer, et standard database-format, der kan åbnes/importeres af mange database-programmer.
RFBasens rfd-filer indeholder desuden forskellige hjælpetabeller, bl.a. en liste med artsnavne mm.
Fordelen ved at bruge et egenligt database-format er, at man langt hurtigere kan fremsøge de ønskede data, til gengæld fylder filen noget mere end den tilsvarende csv-fil.

Seneste ændringer

  • 2023-24:
  • Ver 4.8:
    • 4.8.9: Tilføjet en mulighed under 'Værktøj>OK-indstillinger' for at vælge om opgraderingen af rastobs til OK=?1 skal baseres på enkeltperioder eller på sammenhængende sekvenser af perioder. RFBase-programmet er nu 64-bit, mod tidligere 32-bit.
    • 4.8.8: Rettet en fejl i forbindelse med valg af art ved indtastning af artsnavn i artslisten. Indtastningen skal nu afsluttes med „Enter“/„Retur“ før arten forsøges fundet.
    • 4.8.7: OK=3 (og ?3) som blev indført i 4.8.4 DROPPES igen! I stedet kan 'Total-rækken' ændres til opsummering af tidags-max-rast for alle lokaliteter. Derudover er listen med 'Sub-arter' udvidet.
    • 4.8.5 og 4.8.6: I sum-tabellen øverst er det nu muligt at vælge 'SumRst' i stedet for 'MaxRst'. 'SumRst' viser summen af største rasttal fra hver lokalitet i den pågældende 10-dages-periode/måned. Man kan skifte mellem 'MaxRst' og 'SumRst' enten vha. værktøjsmenuen, højreklik, eller nemmest dobbeltklik på linjen i tabellen. Derudover mange mindre rettelser og forbedringer. Løbende mindre rettelser i 4.8.6.
    • 4.8.4: Største ændring: OK-feltet har nu fire mulige hovedværdier: 0, 1, 2 og 3. OK=3 (eller ?3) bruges til at markere rast-obs som KAN medregnes i totalen på samme måde som OK=1. Der er tilføjet en tilsvarende valgmulighed under 'Værktøj> Medregn obs hvor OK er 3' (Alternativt: Højreklik i sum-tabellen). Den automatiske beregning af OK-værdier er ændret således at maxrast pr måned/10-dages-periode får OK=?3. Derudover yderligere tilpasning af Trk/Rst-filteret.
    • 4.8.3: Div. fejlrettelser.
    • 4.8.2: Trk/Rst-filteret er ændret, specielt mht. 'Overflyvende'. Under Filer>Base er det udover at tilføje obs til hoved-databasen, nu også muligt at slette obs svarende til den aktuelt valgte fil.
    • 4.8.1: Hvis RFBase-programmet startes ved at dobbeltklikke på selve program-filen 'RFBasen' (eller på en tilsvarende genvej), vil man nu blive spurgt om hvilken datafil (rfd-fil) der skal åbnes. I de tidligere versioner valgte programmet automatisk den datafil (normalt rfData.rfd) der var placeret sammen med programfilen på ens egen lokale computer. Det er planen at der i vores fælles Dropbox-mappe 'RFBasen' vil blive placeret en fælles bearbejdet datafil med obs fra alle år. Bemærk at dette udgør en markant ændring af RFBase-programmets grundfilosofi. Hidtil har RFBasen bedst kunne sammenlignes med et regnearks-program hvor man arbejdede med sine egne lokale filer. Hvis man fremover vælger kun at arbejde med en fælles Dropbox-datafil, vil programmet i stedet kunne sammenlignes med en egentlig central database som DOFbasen. OBS: Der er den meget væsentlige begrænsning at kun EN bruger ad gangen kan arbejde med den fælles datafil! Hvis den ønskede datafil i dropboxen har tilføjet '_NIXPILLE', betyder det at man godt kan åbne filen, men man kan IKKE gemme evt. ændringer!
    • Hvis man ønsker altid at arbejde med en bestemt datafil, kan det anbefales at lægge en genvej til denne datafil på skrivebordet. (I stedet for en genvej til selve programmet).
  • Ver 4.7:
    • Ver 4.7.7: Forbedringer af automatisk beregnede OK-værdier. Diverse fejlrettelser.
    • Ver 4.7.6: Forbedringer af sammenlignings-muligheder under 'Avanceret'. Derudover ændringer i den inkluderede database 'rfData.rfd': Fjernet en del gamle „dobbeltindtastede obs“, tilføjet enkelte „supplerende obs“.
    • Ver 4.7.5: Export af obstabeller understøtter nu valg/fravalg af underarter, (under 'Indstillinger…'). Extra sammenligningsmuligheder tilføjet under 'Værktøj>Avanceret>Sammenlign…'. Større opdatering af den inkluderede database: 'rfData.rfd'.
    • Ver 4.7.4: 'Filer>Gem Art…' som erstatning for den tidligere fjernede 'Export Art'. Forbedringer af 'Værktøj>Avanceret>Export…', samt af 'Værktøj>Avanceret>Sammenlign…'. Diverse andre forbedringer og fejlrettelser. Opdatering af inkluderede databaser.
    • Ver 4.7.3: Mindre fejlrettelser og forbedringer.
    • Ver 4.7.2: Under 'Gem som…' kan man nu vælge kun at gemme de filtrede obs. Dermed er „Export…“ i Fil-menuen blevet overflødig og er derfor fjernet. Derudover forbedringer i forbindelse med sortering af obs.
    • Ver 4.7.1: Mindre fejlrettelser. Opdatering af inkluderede databaser.
    • Ver 4.7.0: Endnu en „opsamlingsversion“, med alle seneste opdateringer. Bl.a. viser 'Havfugle' nu også kjover og alkefugle. Flere opdateringer af den inkluderede database 'rfData.rfd'.
  • 2022: Ver 4.6:
    • Ver 4.6.12: Opdatering af den inkluderede database 'rfData.rfd'. Forbedringer af export af csv-filer. Mulighed for at vælge 202x under årstal. Div. andre fejlrettelser og optimeringer.
    • Ver 4.6.11: Mindre fejlrettelser og optimeringer primært i forbindelse med tidsskemaer.
    • Ver 4.6.10: Tilføjet en mulighed for at søge efter obs hvor arten er ændret, selvom obsid er bibeholdt, 'Værktøj-Avanceret-Sammenlign…'
    • Ver 4.6.9: Ændring af artsgruppe-inddeling når der er valgt 'Ny taxonomi'
    • Ver 4.6.7-8: Mindre fejlrettelser.
    • Ver 4.6.6: Under 'Værktøj-Avanceret' findes nu også Export af årstotaler. Opdateret udgave af 'rfData.rfd', samt af 'traek1973- 2019 2021.rfd'.
    • Ver 4.6.5: Forbedringer af tidsskemaet og af automatisk beregning af OK-værdier.
    • Ver 4.6.4: Div. fejlrettelser og optimeringer.
    • Ver 4.6.3: Rettet fejl i 'Værktøj>Avanceret>Export xxx-dagstotaler'
    • Ver 4.6.2: Tilføjet en mulighed for at fravælge „Overflyvende rast-obs samt obs af unger“. Vælg: 'R-OF-unger'. Kan også bruges ifm. export af maxRast-filer. Under 'Indstillinger' er det nu muligt at vælge om obslisten som udgangspunkt skal sorters kronologisk eller omvendt kronologisk. Derudover forskellige mindre fejlrettelser og forbedringer.
    • Ver 4.6.1: Bemærk at der i ver 4.6.0 var en fejl, der under specielle omstændigheder kunne give en „SUPPLERENDE OBS“ et forkert obsid.
    • Ver 4.6.0: Mest en „opsamlingsversion“, med alle seneste ændringer/tilføjelser fra ver. 4.5.
      • Vigtigst: Muligheden for at tilføje „SUPPLERENDE OBS“.
      • For næsten alle SU/Sub-arter indeholder den inkluderede base 'rfData.rfd' nu i princippet ALLE obs tilbage til 1973. Bemærk at dette kræver en fuld installation og ikke kun en „update“.
      • Derudover muligheden for at åbne/gemme „special-csv-filer“ med kun 3 felter pr. obs: dato; artsnr; antal. Filerne skal have et navn der begynder med et af følgende: aarsTotaler, dagsTotaler, trkRstDagsTotaler, trkDagsTotaler, rstDagsTotaler, maxRst, maxRst10, trkForaar eller trkEfteraar.
  • 2021: Ver 4.5:
    • 2021-dec, ver 4.5.12:
      • Det er nu muligt manuelt at tilføje SUPPLERENDE obs til den aktuelle RFBase-fil. Bemærk at sådanne obs IKKE har en tilsvarende obs i DOFbasen. Vælg en obs og tast +. Der åbnes en dialog hvor det er muligt at indtaste dato og antal (og evt. artsnummer), øvrige felter bliver enten eller nulstillet eller kopieret fra den valgte obs. Den nye obs vises med lys lilla bagrund. Hvis nogle felter skal rettes, gøres det manuelt ved at dobbeltklikke på den nye obs. Hvis der er tale om en træk- eller rast-fil med hhv. træk-dagstotaler, måneds-max-rasttal kan der ikke indsættes dublerede datoer/måneder.

Brugergrænseflade

RFBasens hoved-vindue indeholder:


Filtre

Filtrene OK, År, Måneder, Lokalitet, Antal, Trk/Rst og Observatør fungerer alle grundlæggende på samme måde. Man vælger den/de ønskede værdi(er), og får så kun vist de obs som opfylder kriterierne.

Normalt nulstilles alle filtre når man skifter art, men hvis man ønsker at bevare valget af filtre, afkrydses for hvert filter det tilsvarende „låse-felt“.

Yderst til venstre er et filter som bestemmer hvilke arter der vises i artslisten nedenunder.

Afkrydsningsfeltet 'Vis Alle' bør benyttes med forsigtighed. Hvis man vælger 'Vis Alle' bliver alle obs for alle de valgte arter vist på en gang. For det første kan dette tage ganske lang tid, og for det andet får man en uoverskuelig lang liste af obs. En begrundelse for alligevel at benytte denne mulighed kunne være at man ønsker at se en samlet obstabel for de valgte arter, f.eks. alle rovfugle.

Hvis man vælger 'Brug filtre' vil artslisten blive tilpasset filtrene. Hvis der f.eks. er valgt 'Hovvig' vises kun de arter som er observeret i Hovvig.

Ver 4.4.5, 4.5.8 og 4.7.4:
- 'Brug filtre' begrænser nu ikke kun artslisten, men også listerne under År-, Lokalitets- og Observatør-filtrene.
- Filtrene kan nulstilles med et 'højreklik' i filterområdet.
- Under Trk/Rst kan man nu også vælge 'Yngel' eller 'Yngel(?)'. Forskellen på de to muligheder er at 'Yngel' kun giver obs der eksplicit er markeret som 'YF'. 'Yngel(?)' giver derudover også rast-obs fra maj-aug der er angivet som 'JUV' eller '1K' eller hvor 'Fuglnoter' indeholder ord som 'unger' o.l.
- 4.5.8: Ændret til 'YF', 'Unger' og 'Unger+Geo'
- 4.7.4: Ændret til 'YF', 'Unger', GeoLok og 'Unger+Geo'

Ver 4.5.2:
Højreklik i filterområdet (uden for selve knapperne) giver mulighed for at:
- Nulstille alle filtre.
- Manuel indtastning ef en sqlite søge-kommando, (expert!). I ver 4.6 udvidet til at kunne udføre en 'UPDATE'. Indtast: 'SET … WHERE …'.
- Skifte mellem 'træktabel-vindue' / 'normalt vindue'

Yderst til højre en dropdown-menu der ikke fungerer som et filter, men derimod bestemmer hvilken type opsummeringstabel der skal vises ovenover.


Obslisten og bearbejdning af obs

Dette er selve „regnearket“ som viser obs downloadet fra DOFBasen. Dog vises ikke alle felter, f.eks. vises kun observatørens dofbase-kode, ikke navn og by.
Hvis man ønsker at se alle oplysninger, kan man dobbeltklikke på den ønskede obs.
Listen kan sorteres ved at klikke i tabellens „hoved“, eller ved at bruge kommandoer i værktøjs-menuen.

Det er i obslisten man „bearbejder“ data. For at gøre dette skal man markere en eller flere obs (rækker). Man kan bruge de normale windows/mac tekniker: Piltaster, musen, klikke/trække, ctrl (cmd)-klikke på flere obs, shift-klikke, ctrl (cmd) A for at markere alle obs.

Selve bearbejdningen foregår ved at ændre OK-værdierne, og her bruger man tastaturet. Mellemrumstasten skifter mellem OK=0 og OK=1 og hvis det er en rast-obs også OK=2. Alternativt kan man bruge tasterne: 0, 1 og 2 samt - .

OK-kodernes betydning:
OK=0: Obsen er en dublet af en anden obs samme dag. Obsen medregnes ikke i obstabellen øverst.
OK=1: Obsen er godkendt og medregnes i obstabellen.
OK=2: Bruges normalt kun om rast-obs hvor samme fugl(e) raster flere dage i området. I obstabellen medregnes sådanne obs kun under MaxRst, Nobs (antal obs), Ndag (antal dage) og Fænologi.

RFBasen kan beregne OK-værdierne automatisk. Koderne angives så som ?0, ?1, ?2 og medregnes normalt på samme måde som OK= 0, 1 og 2.

Mere specielt kan man sætte OK= - . Dette kan bruges når en observatør har indtastet den samme obs flere gange, eller hvis obsen er direkte forkert, f.eks. fra en lokalitet uden for RF-området. Sådanne obs kan, med en kommando i værktøjs-menuen, slettes helt fra RFbasen. Bemærk dog at obsen stadig står i DOFBasen! Obsen vises med rød bagrund.

For at slette en obs i DOFbasen… Se nedenfor.

Ver 4.4.0: Tast R. Ændrer træk-adfærdskoder til 'R' og rast-adfærdskoder til 'T'. Bør kun bruges undtagelsesvis, når det vurderes at der er tale om en fejlregistrering i DOFbasen.

Ver 4.6 (4.5.12): Vælg en obs og tast +. Indsætter en supplerende obs som en kopi af den valgte obs. Bemærk at supplerende obs IKKE har en tilsvarende obs i DOFbasen. Der åbnes en dialog hvor det er muligt at indtaste dato og antal (og evt. andet artsnummer), øvrige felter bliver enten eller nulstillet eller kopieret fra den valgte obs. Den nye obs vises med lilla bagrund. Hvis nogle felter skal rettes, gøres det manuelt ved at dobbeltklikke på den nye obs. Hvis der er tale om en træk- eller rast-fil med hhv. træk-dagstotaler, måneds-max-rasttal kan der ikke indsættes dublerede datoer/måneder.

Endelig kan man markere obs ved hjælp af M-tasten. Dette har ingen betydning for hvordan obsen medregnes, men obsen vises med gul baggrund.

Hvis obslisten er lang kan det være en fordel kun at se en dag ad gangen.
Klik på en obs fra den ønskede dato og tast N.
Derefter vil N gå til næste dag i listen, og B tilbage til foregående dag.
Tast V eller esc for igen at vise alle datoer.

Ver 4.3.10: Tast T åbner et ekstra vindue med en grafisk illustration af hvordan den enkelte dags obs fordeler sig. Øverst er der en tidsskala: 05:00, 06:00,…,20:00. Herunder vises de antal som de forskellige observatører har indberettet. Den grundlæggende ide er at „gengangere“ vil være placeret (næsten) lige under hinanden i skemaet. En observations ok-status kan skiftes mellem 0/1 ved at klikke på tallet fra observationen. Datoen skiftes som før med N, B og evt. V.

I nogle tilfælde kan det være en fordel at åbne en kopi af vinduet: „Filer > Dubler vindue“. Dette kan f.eks. bruges som en „kladde“, sammenligne med andre arter, sortere anderledes,… Vinduet er med grå baggrund og kan lukkes uden at ændringerne bliver gemt.


Visning af en enkelt obs

Når man dobbeltklikker på en obs i obslisten (eller vælger en obs og taster Enter/Retur), får man et ekstra pop-up vindue, med alle felter i den valgte obs. Til højre i vinduet vises indholdet af „Medobser“, „Turnoter“ og „Fuglnoter“ i et større tekstfelt. Bredden af vinduet kan ændres.

Hvis man vælger en anden obs ændres indholdet i pop-up vinduet automatisk.

Det er også muligt at rette direkte i obsen:
Klik på det ønskede felt. Skriv/ret teksten. Tast Enter/Retur. Vælg derefter „Ret“.
Der kommer så en advarsel og et spørgsmål om hvorvidt man virkelig mener det!

Man kan vælge at se obsen i DOFbasen. Der åbnes et browser-vindue, og dette kræver naturligvis en internet-forbindelse.

Ver 4.3.9: Man kan nu også vælge at SLETTE en obs fra DOFbasen. Bemærk at man skal været logget på DOFbasen, og at man naturligvis kun kan slette sine egne obs. Normalt vil man blive afkrævet en bekræftelse før obsen slettes, men hvis man først højreklikker på knappen „Slet i DOFbasen“, ændres denne til „SLET NU!“, hvorefter man kan slette en obs med et enkelt klik.

Ver 4.6: Hvis man manuelt ændrer lokalitetsnummeret vil lokalitetsnavnet automatisk blive rettet - og omvendt. Det er normalt ikke nødvendigt at skrive hele navnet.


Diverse tips og tricks


Indstillinger

Åbnes via et menu-punkt, der i Windows-udgaven ligger nederst i værktøjs-menuen og i Mac-udgaven i applikations-menuen 'RFBasen'.

Der er normalt ikke nødvendigt at ændre disse standard-indstillinger.

Bemærk dog at:
- det er muligt at ændre skriftstørrelsen.
- vælge om arterne skal sorteres efter ny taksonomi.
- vælge om underarter skal vises sammen med arten.

AutoOK-indstillingerne samt „medregning af alle obs“, kan også ændres lokalt i hvert enkelt vindue.

Bemærk at de valgte værdier gemmes i hoved-databasen, dvs. den database som blev åbnet sammen med programmet. Forskellige databaser kan derfor godt have forskellige indstillinger.


Menusystemets opbygning følger stort set de grundlæggende regler for macOS og Windows.

Filer

Filer > Base

Bemærk at „Base“ her skal forstås som „Hoved-database“.

Rediger

Bemærk at der IKKE er nogen FORTRYD-mulighed!

Værktøj

Værktøj > Avanceret

Bemærk at indholdet under 'Avanceret' kan variere en del fra version til version!

Vindue

En liste med RFBasens åbne vinduer.

Hjælp


Brug af Dropbox

Vi har en fælles Dropbox-mappe, hvor der ligger:

Der kan opstå problemer hvis samme RFBase-fil åbnes af to forskellige brugere og de laver hver deres ændringer.
For at undgå dette, ændrer RFBase-programmet filens navn fra „xxxx.rfd“ til „xxxx_NIXPILLE.rfd“ så længe den er i brug.

I de seneste udgaver af RFBase-programmet er det muligt at kopiere obs (eller rettere OK-værdierne) fra obslisten i ens egen lokale udgave af en RFBase-fil og over i den tilsvarende obsliste i en fælles fil i Dropboxen. PAS PÅ at du ikke kommer til at ændre andre obs i den fælles fil. HVIS noget alligevel går galt er ulykken ikke så stor. Dropbox har en udmærket historik-funktion, så man kan altid genskabe en tidligere udgave af filen.

Præcist hvordan vi vil bruge dette system er endnu ikke afklaret.

KES