RF Blog
- 2024:
- 2023:
- 2022:
- 2021:
- 2020:
- 2019:
- 2018:
- 2017:
- 2016:
- 2015:
- 2014:
1 indlæg i november 2024
Rørvig Fuglestations 50-års bog | 2024/11/04 18:11 | Knud-Erik Strange | comments Kommentarer |
← start
Sporevibe
Erik Vikkelsø Rasmussen, 2014/05/14 06:37
Sporevibe (Vanellus spinosus) rastende på Flyndersø engen ved Korshage, Rørvig, den 13. maj 2014 – en finderberetning.
Rørvig er inde i en periode med ugunstigt vejr – fastgroede vestlige vinde, temperaturfald, klamt vejr – der ikke er specielt godt for en udpræget østenvindslokalitet. Men vi skal ikke klage – langtfra.
En meget stabil periode ultimo april gav os en drømmeperiode, hvor mange gode arter kom i bøgerne – Vendehalse, Ringdrosler, Silkehejre, Sølvhejre, Hvid Stork, Markpiber samt stabilt træk af rovfugle, især Fiskeørn, Dværgfalk, Vandrefalk, Aftenfalke, alle 4 kærhøgearter på én dag – og en flok på 4 Sorte Glenter, som normalt ikke opleves på Sjælland. Krydret med flere rariteter som Citronvipstjert på morgentræk – en adult han, Hvidnæbbet lom og Lille Skrigeørn. Normalt tænker man jo på Skagen når man får præsenteret en perlerække af disse arter – men Rørvig er en suveræn lokalitet når det flasker sig og vinden kommer fra det rigtige hjørne.
Næh, den sidste uge har været relativt kedeligt og egentlig havde vi afskrevet tirsdag den 13. maj 2014. Men Kristian Bruus-Jensen ville det anderledes.
Alle vi andre var selvfølgelig taget hjem, men Kristian stillede sig op i det ugunstige vejr omkring kl 17.00 for at søge læ i den vestlige del af Flyndersø engen, der hvor asfaltvejen slår et knæk. Stor var overraskelsen, da han efter nogen tid blandt de ynglende Viber opdagede en Sporevibe, der gik og fouragerede blandt fællerne. Troede knapt sine egne øjne og ringede skyndsomt til undertegnede – og med meget bævende stemme, let rystet fik Kristian sagt ”Erik, jeg står og ser på en Sporevibe” – øhhh, vi kommer så hurtigt vi kan – Putte og jeg ind i bilen. Vi overholdt næsten fartgrænserne på Rørvigvejen, men nåede hurtigt ud til Flynderen. Og dér stod den – Sporevibe, ganske rigtigt bestemt af Kristian.
Udmeldt hurtigt på Bird Alarm og vores lokale sms-net, og der gik kun få minutter før omkring 15-20 lokale var på plads. Resten af aftenen kom der rigtigt mange fra hele Sjælland for at se den sjældne gæst. En fugl som ingen af os havde regnet med at få at se, og slet ikke i en såkaldt ugunstig periode med vestlige vinde.
Sporevibe er ikke før set i Danmark og det er derfor en potentiel ny officiel art for landet, så vidt vides. Arten er almindelig i store dele af Afrika, hvor arten er standfugl – den er talrig og ikke truet (Bird Life International), tilmed tiltagende. Den har en fin bestand i Tyrkiet og yngler også i Grækenland siden 1959. Bestandene i Grækenland og Tyrkiet er trækfugle (Bird Life International, Lewington et al. 1991, Jonsson 1994).
Der er en del spontane forekomster på f.ex Cypern, Malta etc, men observationer i Nordeuropa bliver for tiden betragtet som escapes af de nationale Sjældenhedsudvalg. Arten er tidligere set i Tyskland, Tjekkoslovakiet, Spanien, hvor fuglenes oprindelse er uklar (Lewington, Alström og Colston, 1991).
Det kan for os være lidt uforståeligt, hvorfor det forholder sig sådan. Observationer af arter som Steppevibe og Sumpvibe betragtes jo som spontane fund, på trods af at begge arter kommer meget længere væk fra. Begge disse arter kan jo være langdistancetrækkere, og Sporeviben betragtes måske som en kortdistancetrækker. Men intet er umuligt, da Sporeviben jo yngler årligt i Europa og netop denne bestand ér trækfugle. En opdukken i Danmark er absolut ikke nogen umulighed.
Vores fugl var i frisk dragt, dragten var ikke skadet eller slidt så vidt det kunne ses – og fuglen trivedes fint med de andre Viber. Fuglen var ikke ringmærket.
Uanset hvad man finder ud af i SU – er vi naturligvis glade for vores fund lokalt.
Godt fundet Kristian – og tak fordi du ringede. Tak til Dennis Olsen og Kim Pilegaard for lån af billeder.
Med venlig hilsen
Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland
← start
Mark og Citron.
Jørgen Bech, 2014/05/13 12:53
SMÅFUGLESTJERNER ULTIMO APRIL: MARKPIBER 26/4 og CITRONVIPSTJERT 28/4
Vejret var faldet i hak med østenvinde lige i den periode sidst i april, hvor foråret har sin bedste periode i Rørvig. Småfugle rykkede ind med bølgen af Løvsangere tilsat Skovsanger og Broget Fluesnapper, og en af periodens toparter, Vendehals, er altid med i denne bølge og fik en fin stribe af iagttagelser.
Der manglede så lige prikken…. 26/4 passerede BV østligste Flyndersø på returen fra morgentrækket på Korshage. Bo blev opmærksom på en lys piber poserende på en hegnspæl og fouragerende på den tørre, sandede habitat. Jep, Markpiber. Fuglen fløj herefter øst kl. 0745 ud mod Korshage. Kun alt for typisk for Korshage – fugl raster kort og så væk – trukket. Optimismen derfor beskeden og foldene da også uden fin piber.
Sidste mulighed er altid at søge tilbage til arnestedet. Og minsandten: Genfundet og lokalt twichbar kl.0905 – 0942. Stor, lys piber. Lysende i solen når den rankede sig, lang hale, markant øjenbryn og tydeligt smalt vingebånd. Fløj for anden gang øst lige over observatørerne med sit ”spurve-tjylp” og syntes denne gang at forlade halvøen.
Markpiber, Flyndersø, 2014-04-26. Foto: Bo Valeur
2 dage senere er den inkarnerede morgenmand EVR på plads på Korshage sammen med HVR. Kl. 0604 ”sriip” lige over hovedet. Vipstjert med ”knaldhamrende” gul underside inkl. hoved og med lyse paneler i vingerne. Jizz som Hvid Vipstjert. Ingen tvivl her: Citronvipstjert han trukket Ø.
De 2 arter har krydset hinanden i sjældenhed. Markpiber i sørgelig deroute, udraderet af strandgæster, hunde, badebolde etc. Sårbar art på sin nordgrænse. I 2013 blev der kun set 4 Markpibere i DK, 2 forår og 2 efterår. Flyndersø-fuglen er i skrivende stund årets eneste. Citronvipstjert har udvidet sit yngleområde mod vest. I 2013 sås 8 Citronvipsterter i DK, og 2 fugle er siden vores fund meldt fra Skagen. Årets Citronvipstjert er dog først den 3. fra Rørvig. Forrige i 2012 smukt rastende. Iagttagelsen falder fint sammen med et mindre inflow i Sydsverige.
JB
← start
Vild periode 20/4 – 2/5
Jørgen Bech, 2014/05/09 15:07
RØRVIG SOM SJÆLLANDS SVAR PÅ SKAGEN
Hvilken lokalitet tænker man på, når man opremser følgende:
Hvidnæbbet Lom på morgentræk. Hvid Stork trækker. Lille Skrigeørn langsomt mod nordøst. Alle 4 Kærhøgearter på én dag. 4 Sorte Glenter i flok. Citronvipstjert og Markpiber. Stort træk af rovfugle som Fiskeørne, Dværgfalke, Vandrefalk. Tidlige Aftenfalke. Sølvhejre på træk og Silkehejre i baglandet. Store træk af Kvækerfinke og Engpiber. Mosehornugler. Vendehalse.
I 2014 er det nogle af overskrifterne fra Rørvig i ovennævnte store periode.
Nu skal og kan Rørvig ikke konkurrere med en af det eurasiske kontinents super-ruser = Skagen, men for lige disse dage er sammenligningen fristende, når man ser på det brede artsspekter og de mange specialiteter.
Vind og årstid faldt i hak i en af vores bedste perioder. Vi fik aldrig de friske sydøstenvinde, men forløbet viste, at ren østenvind med periodiske skift til nordøst også er en god situation, hvor de moderate vinde giver plads også til et par af de termiktrækkere, vi ellers ofte har det svært med.
Ingen ser alt, men med en rimelig høj aktivitet var der nok til alle, og folks forskellige traditioner for at se på fugle gav en fremragende total dækning af disse dage, hvor fanden kunne være løs fra 05:45 til 20:00!
De endelige tal for disse dage vil dukke op når træktabellen er ajour og siden bearbejdet i en eventuel 2014-rapport.
Men man kan lige tage et par overskrifter:
Årets trækdag: 25/4.
Den bliver i hvert fald svær at slå. Fra første time stod det klart, at der var stort fald af Løvsanger efter en frontpassage dagen før.. Sang overalt og fugle drivende gennem birkekroner og i krattene. Følgesvendene Vendehals, Skovsanger og Broget Fluesnapper var i baglandet. Men allerede om formiddagen etablerede sig et solidt og potentielt yderst giftigt rovfugletræk. Et tvangsvalg mellem kratlusk og en placering ude i trækkorridoren. Umuligt at udnytte alle denne dags potentialer. Det blev en stor Kærhøg-dag. Blandt Rørhøge og de alt for få Blå Kærhøge kom Steppehøg 12:23 og 16:18 – begge 2k-hunner. Sidste tog en fourageringsrunde lavt over landskabet klos på observationsbakken, en sand parade i medlys med de smukke karakterer. I mellem Steppehøgene kom en Hedehøg ad hun 15:55. Arten er blevet bekymrende fåtallig de sidste år. Undervejs trak lokalt sjældne Hvid Stork ud 13:40. Måske endda en autentisk fugl fra spontan bestand mod øst. Var tidligere meldt indtrækkende ved Røsnæs. Den burde kun kunne ende et sted. Og det gjorde den. Omkring 19 Fiskeørne er mange sent i april og 8-9 Lærkefalke et tidligt gennembrud.
I sandhed en stor trækdag for mange kategorier af fugle.
Hvidnæbbet Lom 28/4.
2014 har været præget af flere Lommer end vanligt, tidligt i perioden domineret af Sortstrubet Lom, der også har ligget mere talrigt i Nyrup Bugt end i mange år, siden i høj grad Rødstrubet Lom. 28/4 havde allerede udmærket sig med Citronvipstjert og en råbende Sortsætte han tilbage for en stund på Korshage, hvor arten så sørgeligt er forsvundet. Kl. 07:40 er det HVR, der fanger en Lom ude vestfra. Den er stor, meget stor! Tungt rullede vingeslag, kæmpe fodplader bagud. I det bløde lys kan man se det er en sommerdragtsfugl med tydelig halsring, næbbet er stort og lyst. En Hvidnæbbet Lom. Den trækker øst, men brækker så af og trækker ned mod S/SØ og forsvinder ud over fjorden.
Sort Glente flok på 4!
27/4 blev der sat ny standard for Sort Glente. Fuglene blev set fra 3 punkter, inde fra halvøen, fra Gravhøjen og fra Lokkemosevej, mens flokken i afslappet tempo trillede nordøst i yderst moderat højde. 16:50 forlod de halvøen og så kunne Hundested-drengene mageligt stille sig op og tage i mod på den anden side.
Lille Skrigeørn 2/5.
Dage hvor østenvinden er ved at smuldre og trækket matter af efter over 1 uges højtryk. 2/5 er der lidt øst igen, ret svag vind der hurtigt på Rørvighalvøen får bidrag af kystbrise og drejer i nordøst. Krystalklar, dybblå himmel, næsten ingen rovfugle og tindrende langt oppe. Det vi kalder ørnesigt.
På Brentebjerg sidder én mand, AF. Og kl.14:40 prejer Anders en rovfugl langt ude bag Ringholm Skov. Den ser grim ud, synes Anders, lugter af Skrigeørn. Kæden bagved aktiveres. Folk kommer fra Hovvig og hjemmefra. Ørnen kommer roligt, åbenbarer sig som en Lille Skrigeørn, en yngre fugl, hænger lidt over Brenteberg og fortsætter mod Hundested.
Rørvig 14:40-15:05, 3 punkter i Hundested fra 15:15 til 15:37.
Fornemt arbejde af Anders i en af sine helt absolutte spidskompetencer. Evnen til at lugte lunten, placere sig rigtigt, udholde kravet til lang tålmodighed og arbejde med en svær himmel med prikfugle. Ellers kunne den være smuttet…
Der blev ringet meget de minutter, men man fik aldrig meldt fuglen på Rørvig SMS. Det er ellers den sikre metode til at ingen bliver glemt.
Rørvig tog således den første Skrigeørn i DK i 2014. Det er vores 4. Lille Skrigeørn fra foråret (6. i alt hvis man regner de 2 efterårsfugle for forskellige individer). Den er altså sjælden. Hvert 10. forår i gennemsnit!
Arten har nu ”substatus”. Skal altså ikke for SU. Men stadig en af legenderne – en fugl man gerne vil se trække over Rørvig.
(trods dækning af trækket fra flere punkter er der fugle, der alligevel smutter igennem: Nedenstående Kærhøg fra en fotograferne taget på Korshage var ikke registreret trækkende)
Blå Kærhøg 3k han, 2014-04-25, Korshage. Foto: John Rieland
← start
Skovmår
Jørgen bech, 2014/03/24
– syd for Langesømosen 24/3 – 2014. Fundet af: EVR, BR. Foto:ODM
Modsat Husmår er Skovmåren et sjældent dyr og ikke mindst vanskeligt at få at se.
På en af utallige formiddagsrunder blev Erik og Birthe opmærksom på voldsom fugleuro oppe i en gran i skovkanten lige syd for Langesømosen og kolonien tæt ved kysten. Ugle – nej, Mår! Halvt skjult af gran sås hale og bagparti, men i et lille vindue kunne man se direkte ind på hoved og den diagnostiske halstegning.
Ole Donald (Mortensen) var i nærheden og tog dette fantastiske og svære billede. Kort efter kunne undertegnede sammen med Henning dyrke Skovmår på dagplads.
Udover gullige centrale del af halstegningen bemærkes sort snude.
Skovmår er tidligere iagttaget i Hovvig/Ringholm Skov og Henning har en iagttagelse af et individ ude på Korshages forland. Artens tilstedeværelse i vores område er dermed veldokumenteret, måske overraskende at det sjældne dyr er i så fragmenteret skov. Imidlertid er skoven både syd og nord for Langesømosen gammel kvalitetsskov med udgåede træer etc.
Skovmår kvitterer for skovkvalitet!
JB
← start
Rapport 2013 er klar
Knud-Erik Strange, 2014/03/15
Kære RF'ere
Så kom dagen. Rapport 2013 er frigivet. Måske har du allerede kikket en del - den har jo ligget på nettet under det meste af processen. Vi synes det har været en god proces i år, og vi er kommet pænt tidligt i mål, hvilket alle deltagere kan være lidt stolte af.
God fornøjelse med læsningen.
Hvis du (mod forventning?) finder fejl i rapporten, må du meget gerne komme med et pip.
Vi har forenklet en del og ændret lidt hist og pist - tilbagemeldinger desangående er meget velkomne.
Mvh
RF's rapport team
Download samlet pdf-udgave af rapporten.
← start
Rast Tabeller
Lasse Braae, 2014/04/15 08:52
Rast Hovvig
Nedenstående tabel viser månedsmakstal fra alle år for alle svømmeænder. Når man vurderer materialet, skal man bemærke følgende forhold:
De manglende tal i vintermånederne skyldes primært is - vigen fryser meget hurtig til - men kan også, især i 70'erne og først i 80'erne skyldes manglende dækning.
Statens overtagelse af området i 19(79?) betød, at al jagt stoppede i reservatet.
Forbedringer af teleskoper har gjort tællinger nemmere i de senere år.
Opførelse af fugletårne i 19xx (gamle tårn), 19xx (nuværende tårn) og 20xx (gamle tårn rejst i nordenden, har bevirket, at området nu om dage er nemmere at overskue.
Biotopspleje har medført, at der er kommet nye vandflader i den nordøstlige del af området - ligsom statens etablering af Nakke Skov med Nakke Kær (20xx) og overtagelse af Slettermosegård (20xx) med følgende naturpleje - har betydet, at fuglene nu om dage ligger mere spredt.