Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


blog:erik_hansen_nekrolog

Erik Hansen, nekrolog

Erik Hansen – 30. oktober 1922 – 2. december 2016.

Erik Hansen blev født i København den 30. oktober 1922. Allerede som barn var han fugleinteresseret, og i 1935 – som 13-årig – blev han medlem af Dansk Ornitologisk Forening. Dengang var der ikke mange unge i puberteten, der blev medlem af DOF og havde muligheden for at se på fugle. Dengang var det især grosserere, sagførere, og ofte folk med en akademisk baggrund, der var grundstoffet i foreningen, så Erik har givetvis ofte følt sig lidt alene med fugleinteressen uden mange jævnaldrende.

I de efterfølgende år tog Erik først cyklen, senere bilen, ud til Amager, hvor Kongelunden, Sydvestpynten, Aflandshage, det Inddæmmede Areal, der dengang var militært område, Utterslev Mose etc, var de foretrukne fuglelokaliteter.

Efter skolen blev Erik ansat i det offentlige - hovedsageligt i Skat, men også i en periode på et såkaldt Rodekontor. Senere i livet blev Erik ansat på Zoologisk Museum i Ringmærkningsafdelingen, hvor han var i mere end 20 år.

Erik Hansen havde også en stor forkærlighed for det gamle danske land, i særdeleshed for de skånske landskaber, hvor der ikke mindst ved Börringesjön og på Falsterbonässet blev brugt i tusindvis af timer. Erik har således flere gange berettet om de første ture til Börringe, hvor man dengang tog færgen over til Malmö, derefter toget til Börringe Station – ja, og så gik man minsandten hele turen rundt om Börringesjön på en søndag. Hvor mange af nutidens skrappe feltornitologer har prøvet det? Men sådan var det i feltornitologiens spæde vår i 1940-50’erne.

Erik Hansen var vel i 1950’erne, 60’erne og 70’erne en af landets absolut mest aktive feltornitologer, og han blev hurtigt en af landets mest respekterede og anerkendte i felten. Dette resulterede også i, at Erik blev medlem af Sjældenhedsudvalget (SU) i en periode og fungerede som udvalgets sekretær fra og med 1972.

De første offentliggørelser af interessante iagttagelser kom drypvist i 1940’erne, eksempelvis med observation af Stor Tornskade i yngletiden nær Henne Strand (DOFT 1942, side 228) og året efter Kortnæbbet Gås ved Selsø (DOFT 1943, side 237). Sidstnævnte fugl sås i øvrigt sammen med en anden kendt ornitolog, Carl Adolph Blume.

Erik Hansen fik opså i sit lange liv skrevet flere videnskabelige artikler. Dansk Fugleforskning opstod i 1950´erne, og meddelelse nummer tre kom fra Eriks hånd. Sammen med Børge Palm beskrev han ænder og vadefugle ved Højer i vinteren 1945-1946 (DOFT 1951, side 101). Den første større afhandling skrev Erik sammen med Niels Hesselbjerg Christensen: Forårstrækket over Skagen. Hermed var den første rigtige beskrivelse af lokaliteten som træksted (DOFT 1954, side 156) en realitet. Nogle årtier senere er lokaliteten jo blevet rimelig berømt, også udenfor landets grænser. I årene herefter fulgte flere afhandlinger, blandt andet om de overvintrende Kejserørne ved Häckeberga i Skåne.

At rejse er at leve, sagde H.C. Andersen engang, og man må sige, at Erik har lyttet til dette gode råd. Adskillige fuglerejser er det blevet til gennem årene, heriblandt til Costa Rica, Florida, Kenya, Tanzania, Israel, Trinidad & Tobago, Sri Lanka, Borneo, Gambia, Indien, Nepal, Thailand, og man kunne blive ved – inklusive næsten alle lande i Europa, som gav Erik uforglemmelige oplevelser, masser af erfaring, og alle rejserne fyldte meget i Eriks liv. Erik spildte ikke tiden.

Erik Hansen havde det svært med evolutionens nyskabelser, især med alle de nye splits af gammelkendte fuglearter. En Gråkrage var en Krage, og Sortkragen var en race etc, og når jeg selv havde været ude at rejse, færdiggjort en rapport og sendt den til ham, var han flux i telefonen for at gøre opmærksom på mine fejl. Det fik vi adskillige timer til at gå med og drøfte over et glas rødvin, enten i sommerhusene på Sjællands Odde, eller i hjemmet i Holbæk.

Erik Hansen traf i 1976 Kirsten Floor. Det skete på en DOF-tur til Sri Lanka, og de havde begge to den samme interesse for naturen og fuglene. Den nye familie betød meget for Erik – Erik og Kirsten fik således 40 år sammen.

Erik Hansen døde den 2. december 2016, 94 år gammel efter et langt liv i selskab med fugle i felten. Og et uafbrudt medlemsskab af DOF på ikke mindre end 81 år – dermed formentlig det medlem, der har støttet foreningen i længst tid.

Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland.

Du kunne skrive en kommentar hvis du var logget ind.
blog/erik_hansen_nekrolog.txt · Sidst ændret: 2016/12/08 14:25 af evr