,

2013:  Skestork  Platalea leucorodia  (0, 3, 1)
Fuldt hus i 'hvide hejrer' – ikke ilde! De tidligere observationer er fra 1974, 1998 og 2000, så historien om, at når det regner på præsten gælder (desværre) ikke for denne art. Selv om den jyske ynglebestand efterhånden må anses for at være yderst veletableret, er arten stadig sjælden i Østdanmark, og i Rørvig har den rigtig raritets status..

Årets observationer: 9/5 – 11/5 (TEJ m.fl.), 15/5 (PG) og 20/5 1 ad (EVR) Hovvig. Bedømt til at være samme fugl. Hvorvidt den har været på lokaliteten de dage, hvor den ikke er registreret må stå hen i det uvisse, men den er nok via sin adfærd mere iøjnefaldende end de to hvide hejrer.

Med en synlig art som denne, kan det ikke anses for usandsynligt, at det samme individ bliver set på flere lokaliteter. Fuglen fra 1998 var væk fra Hovvig 15/6 – 31/6, og netop i denne periode var der 4 dage med observationer fra Klydesøen, men ikke senere – så der er en god mulighed for, at det var det samme individ. Det er ligeledes påfaldende, at selv om der foreligger 876 registrerer i DOFbasen fra Østdanmark, så er det ikke lykkedes at finde en eneste dag, hvor to lokaliteter samtidigt har kunnet byde på rastende Skestork. Det er givetvis umuligt at sige med sikkerhed, men en turnerende Skestork vil kunne kaste observationer af sig fra flere lokaliteter. Som et meget sandsynligt eksempel kan nævnes 2010, hvor en flok på 3 Skestorke blev set på 3 lokaliteter (1 VSJ og 2 NSJ) – alle er i øvrigt talt med i opsummeringen i årsrapporten.

Der burde foretages en samlet analyse af de 'hvide hejrers' forekomst i Østdanmark (og måske skulle Sverige inkluderes) – materialet indeholder antagelig flere gengangere end man umiddelbart regner med.

DOFBasen:2013

Fordeling af observationer, (forklaring):

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Træk
Total 5 5
MaxRst 1 1
N 5 5
Fænologi 09..20