Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


blog:sporevibe

start

Sporevibe

Erik Vikkelsø Rasmussen, 2014/05/14 06:37

Sporevibe (Vanellus spinosus) rastende på Flyndersø engen ved Korshage, Rørvig, den 13. maj 2014 – en finderberetning.

Rørvig er inde i en periode med ugunstigt vejr – fastgroede vestlige vinde, temperaturfald, klamt vejr – der ikke er specielt godt for en udpræget østenvindslokalitet. Men vi skal ikke klage – langtfra.

En meget stabil periode ultimo april gav os en drømmeperiode, hvor mange gode arter kom i bøgerne – Vendehalse, Ringdrosler, Silkehejre, Sølvhejre, Hvid Stork, Markpiber samt stabilt træk af rovfugle, især Fiskeørn, Dværgfalk, Vandrefalk, Aftenfalke, alle 4 kærhøgearter på én dag – og en flok på 4 Sorte Glenter, som normalt ikke opleves på Sjælland. Krydret med flere rariteter som Citronvipstjert på morgentræk – en adult han, Hvidnæbbet lom og Lille Skrigeørn. Normalt tænker man jo på Skagen når man får præsenteret en perlerække af disse arter – men Rørvig er en suveræn lokalitet når det flasker sig og vinden kommer fra det rigtige hjørne.

Næh, den sidste uge har været relativt kedeligt og egentlig havde vi afskrevet tirsdag den 13. maj 2014. Men Kristian Bruus-Jensen ville det anderledes.

Alle vi andre var selvfølgelig taget hjem, men Kristian stillede sig op i det ugunstige vejr omkring kl 17.00 for at søge læ i den vestlige del af Flyndersø engen, der hvor asfaltvejen slår et knæk. Stor var overraskelsen, da han efter nogen tid blandt de ynglende Viber opdagede en Sporevibe, der gik og fouragerede blandt fællerne. Troede knapt sine egne øjne og ringede skyndsomt til undertegnede – og med meget bævende stemme, let rystet fik Kristian sagt ”Erik, jeg står og ser på en Sporevibe” – øhhh, vi kommer så hurtigt vi kan – Putte og jeg ind i bilen. Vi overholdt næsten fartgrænserne på Rørvigvejen, men nåede hurtigt ud til Flynderen. Og dér stod den – Sporevibe, ganske rigtigt bestemt af Kristian.

Udmeldt hurtigt på Bird Alarm og vores lokale sms-net, og der gik kun få minutter før omkring 15-20 lokale var på plads. Resten af aftenen kom der rigtigt mange fra hele Sjælland for at se den sjældne gæst. En fugl som ingen af os havde regnet med at få at se, og slet ikke i en såkaldt ugunstig periode med vestlige vinde.

Sporevibe er ikke før set i Danmark og det er derfor en potentiel ny officiel art for landet, så vidt vides. Arten er almindelig i store dele af Afrika, hvor arten er standfugl – den er talrig og ikke truet (Bird Life International), tilmed tiltagende. Den har en fin bestand i Tyrkiet og yngler også i Grækenland siden 1959. Bestandene i Grækenland og Tyrkiet er trækfugle (Bird Life International, Lewington et al. 1991, Jonsson 1994).

Der er en del spontane forekomster på f.ex Cypern, Malta etc, men observationer i Nordeuropa bliver for tiden betragtet som escapes af de nationale Sjældenhedsudvalg. Arten er tidligere set i Tyskland, Tjekkoslovakiet, Spanien, hvor fuglenes oprindelse er uklar (Lewington, Alström og Colston, 1991).
Det kan for os være lidt uforståeligt, hvorfor det forholder sig sådan. Observationer af arter som Steppevibe og Sumpvibe betragtes jo som spontane fund, på trods af at begge arter kommer meget længere væk fra. Begge disse arter kan jo være langdistancetrækkere, og Sporeviben betragtes måske som en kortdistancetrækker. Men intet er umuligt, da Sporeviben jo yngler årligt i Europa og netop denne bestand ér trækfugle. En opdukken i Danmark er absolut ikke nogen umulighed.

Vores fugl var i frisk dragt, dragten var ikke skadet eller slidt så vidt det kunne ses – og fuglen trivedes fint med de andre Viber. Fuglen var ikke ringmærket.

Uanset hvad man finder ud af i SU – er vi naturligvis glade for vores fund lokalt.

Godt fundet Kristian – og tak fordi du ringede. Tak til Dennis Olsen og Kim Pilegaard for lån af billeder.

Med venlig hilsen
Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland




Flere billeder...

Du kunne skrive en kommentar hvis du var logget ind.
blog/sporevibe.txt · Sidst ændret: 2014/06/29 17:05 af kes