Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


blog:mark_og_citron

start

Mark og Citron.

Jørgen Bech, 2014/05/13 12:53

SMÅFUGLESTJERNER ULTIMO APRIL: MARKPIBER 26/4 og CITRONVIPSTJERT 28/4

Vejret var faldet i hak med østenvinde lige i den periode sidst i april, hvor foråret har sin bedste periode i Rørvig. Småfugle rykkede ind med bølgen af Løvsangere tilsat Skovsanger og Broget Fluesnapper, og en af periodens toparter, Vendehals, er altid med i denne bølge og fik en fin stribe af iagttagelser.

Der manglede så lige prikken…. 26/4 passerede BV østligste Flyndersø på returen fra morgentrækket på Korshage. Bo blev opmærksom på en lys piber poserende på en hegnspæl og fouragerende på den tørre, sandede habitat. Jep, Markpiber. Fuglen fløj herefter øst kl. 0745 ud mod Korshage. Kun alt for typisk for Korshage – fugl raster kort og så væk – trukket. Optimismen derfor beskeden og foldene da også uden fin piber.
Sidste mulighed er altid at søge tilbage til arnestedet. Og minsandten: Genfundet og lokalt twichbar kl.0905 – 0942. Stor, lys piber. Lysende i solen når den rankede sig, lang hale, markant øjenbryn og tydeligt smalt vingebånd. Fløj for anden gang øst lige over observatørerne med sit ”spurve-tjylp” og syntes denne gang at forlade halvøen.


Markpiber, Flyndersø, 2014-04-26. Foto: Bo Valeur

2 dage senere er den inkarnerede morgenmand EVR på plads på Korshage sammen med HVR. Kl. 0604 ”sriip” lige over hovedet. Vipstjert med ”knaldhamrende” gul underside inkl. hoved og med lyse paneler i vingerne. Jizz som Hvid Vipstjert. Ingen tvivl her: Citronvipstjert han trukket Ø.

De 2 arter har krydset hinanden i sjældenhed. Markpiber i sørgelig deroute, udraderet af strandgæster, hunde, badebolde etc. Sårbar art på sin nordgrænse. I 2013 blev der kun set 4 Markpibere i DK, 2 forår og 2 efterår. Flyndersø-fuglen er i skrivende stund årets eneste. Citronvipstjert har udvidet sit yngleområde mod vest. I 2013 sås 8 Citronvipsterter i DK, og 2 fugle er siden vores fund meldt fra Skagen. Årets Citronvipstjert er dog først den 3. fra Rørvig. Forrige i 2012 smukt rastende. Iagttagelsen falder fint sammen med et mindre inflow i Sydsverige.

JB

Du kunne skrive en kommentar hvis du var logget ind.
blog/mark_og_citron.txt · Sidst ændret: 2014/06/29 17:06 af kes