← start
Sydlig Nattergal 2/5 2014
- og hvordan man kender forskel på kald af Nattergale
Indledningvis skal bemærkes, at observationen endnu ikke er behandlet af DKU's Kvalitetsudvalg.
Under en morgentur rundt om Flyndersøengen denne dag havde jeg fornøjelsen af en meget vokal Nattergal. Den sad i en stor busk lige syd for vejen, der hvor Markskellet munder ud i Korshagevej. Jeg blev straks klar over, at dette var en lidt usædvanlig Nattergal. Den blev bare ved med at sige noget. Typiske høje tynde ”i” lyde med den karakteristiske nattergaleknarren iblandet med jævne mellemrum. Umiddelbart gav den en hidsig fornemmelse – uden at jeg dog kunne sige, hvad det var specifikt, der bevirkede dette. Tre gange brød den ud i egentlig sang, men hver gang så kort, at den lige præcis ikke kunne bestemmes med sikkerhed, men klangfarven på sangen gav helt klare associationer i retning af Sydlig Nattergal. Det lykkedes også at se fuglen flere gange, men kun i glimt som forventet en havstor brunlig sag – helt klart en Nattergal - måske var halen noget rustrød – men igen, ikke set god nok til en 100% diagnostisk bestemmelse. Jeg havde dog hørt den kalde uafladeligt i adskillige minutter, så bestemmelsen burde ikke være svær, når jeg kom hjem til noget sikkert kildemateriale.
Ved hjemkomsten greb jeg fat i Svenssons ”Fugle i felten” og det var lidt af en nedtur at læse: Sydlig Nattergal advarer med et pibende let opadgående ”yihp” og et knurrende ”errrr”, medens Nattergalen advarer med et gennemtrængende gnistrende ”ihp” og et hårdt knurrende ”errr” – det var altså ikke meget klogere jeg blev.
Derfor ud igen først på aftenen i et forsøg på at høre noget ordentlig sang. Fuglen snakkede stadigt lystigt videre, men synge ville den ikke. Mørket begyndte at sænke sig, nu måtte den da komme i gang, men nej – i stedet begyndte den at bevæge sig mod SV igennem vegetationen og var kort efter uden for hørevidde – det lykkedes ikke at finde den igen.
Jeg ville ikke opgive helt, så da jeg fik tid gravede jeg min stemme bibel Andreas Schulze’s (17) CD’ere ”Vogelstimmen (fra Europa, Nordafrika og Forasien)” frem og voila – Sydlig Nattergal spor 2 sad lige i øjet, men da Nattergalen også (stort set) kan sige de samme lyde kan man så være helt sikker?
Sekvenserne med kald for de 2 arter på ovennævnte CD samling ligger ikke så langt fra hinanden. De enkelte lyde ligner hinanden, men Nattergalen er ikke helt så kontinuert i sine lydytringer. Jeg kan heller ikke erindre at nogensinde have hørt en Nattergal herhjemme, der har været så insisterende. Jeg har hørt masser af Sydlige Nattergale sydpå, men kan ikke med 100% sikkerhed udtale mig om fugle, der kun har kaldt – de er altid slået over i sang, så kaldene ikke har haft betydning for bestemmelsen.
Den pibende lyd hos de to arter er klart forskellig.
Nattergalen er meget mere spids og tynd i det og noget grov (ikke velklingende), medens en Sydlige har meget mere blød ilyd i sit kald og er mere melodisk (velklingende) – en forskel der også går igen i det generelle indtryk, når de to arter synger. Der indgår faktisk lignede lyde i sangen hos den Sydlige, så ikke så underligt, at kaldene gav klare associationer i retning af denne art.
Den knurrende ”err” er betydelig mere problematisk. Hos Nattergalen høres de mere enkeltvis, medens den Sydlige oftere kommer med dem i serier. Nattergalen går helt klart på en ”e” lyd, medens den Sydlige nærmer sig noget en ”æ” lyd.
Har forsøgt at finde nogle illustrative eksempler fra ”Xeno-canta”.
Pivende kald Nattergal:
http://www.xeno-canto.org/142675
http://www.xeno-canto.org/103769
http://www.xeno-canto.org/87125
http://www.xeno-canto.org/144543
Det er ikke lykkedes at finde en Sydlig, hvor der ikke også er en knarren.
Knarren Nattergal:
http://www.xeno-canto.org/149938
http://www.xeno-canto.org/91171
Knarren Sydlig Nattergal:
http://www.xeno-canto.org/175952
Blandede kald, Nattergal
http://www.xeno-canto.org/25848
http://www.xeno-canto.org/152506
http://www.xeno-canto.org/27290
Blandede kald, Sydlig Nattergal
http://www.xeno-canto.org/187710
http://www.xeno-canto.org/184114
http://www.xeno-canto.org/165744
http://www.xeno-canto.org/148859
http://www.xeno-canto.org/148779
http://www.xeno-canto.org/146716
Som et PS kan nævnes optagelser, hvor sangen angives som utypisk, f.ex:
http://www.xeno-canto.org/176967
http://www.xeno-canto.org/176966
der dog skulle være til at bestemme. Værre er det med denne:
http://www.xeno-canto.org/135038
Sagde du Nattergal?
Ja helt nemt er det ikke. Selv om materialet på ”Xeno-canta”. Er meget stort, vil jeg anbefale at høre ovenstående tyske CD, hvis det er muligt – her synes jeg forskellen på de to arter illustreres meget fint.